Logo serwisu: Kroniki Dziejów
Menu
  • Historia Polski
    • Średniowiecze
    • Pierwsi Piastowie
    • Rozbicie dzielnicowe
    • Po zjednoczeniu
    • Nowożytność
    • XVI wiek
    • XVII wiek
    • XVIII wiek
    • Polska pod zaborami
    • Współczesność
    • Polska 1918-1945
    • Okres PRL
    • Po 1989 roku
    • Historia powszechna
      • Starożytność
      • Grecja
      • Rzym
      • Egipt i Mezopotamia
      • Pozostałe
      • Średniowiecze
      • Wczesne średniowiecze (do VIII wieku)
      • Pełne średniowiecze (IX-XIII wiek)
      • Późne średniowiecze (XIV-XV wiek)
      • Nowożytność
      • XVI wiek
      • XVII wiek
      • XVIII wiek
      • XIX wiek do 1914
      • Współczesność
      • I wojna światowa
      • XX lecie międzywojenne
      • II wojna światowa
      • Historia najnowsza
      • Zimna wojna
    • Postacie i wydarzenia
      • Postacie w historii powszechnej
      • Władcy i przywódcy
      • Podróżnicy i odkrywcy
      • Kobiety w historii świata
      • Ludzie kultury
      • Inne znane osobistości
      • Polacy
      • Władcy i przywódcy Polski
      • Polscy naukowcy i działacze społeczni
      • Ludzie kultury i inni
      • Kobiety w historii Polski
      • Wydarzenia z historii powszechnej
      • Bitwy i wojny
      • Polityka i traktaty
      • Gospodarka i społeczeństwo
      • Religia w historii świata
      • Wydarzenia z historii Polski
      • Bitwy i wojny
      • Polityka i traktaty
      • Gospodarka i społeczeństwo
    • Ciekawostki historyczne
      • Warto wiedzieć
      • Zabytki i budowle
      • Popularne zestawienia
      • Mało znane wydarzenia
      • Mało znane postacie
      • Wojskowość
      • Broń historyczna
      • Taktyki wojenne
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Kroniki Dziejów
        • Aktualności
        • Ciekawostki
        • Historia sałatki jarzynowej

        Sałatka jarzynowa podzieliła Polaków bardziej niż polityka. Ten spór trwa do dziś

        Sałatka jarzynowa w miseczce
        Sałatka jarzynowa nazywana jest także warzywną albo majonezową, fot. petrrgoskov
        Opublikowano: 23.12.2025Autor: Katarzyna Kaźmierczak-MilewskaUdostępnij

        Jest obowiązkowa na świątecznym stole, wywołuje rodzinne spory o proporcje składników, najlepiej smakuje u mamy. O to, czy dokładać do niej jabłko, czy nie, wybucha co roku narodowy spór. Sałatka jarzynowa to coś więcej niż popularne danie – to kulinarna tradycja z bogatą i zaskakującą historią.

        1. Klasyka polskiego stołu
        2. Od francuskich salonów do polskich kuchni
        3. Rosyjski trop i ewolucja przepisu

        Klasyka polskiego stołu

        Sałatka jarzynowa, nazywana także warzywną lub majonezową, od dekad zajmuje szczególne miejsce w polskiej kuchni. Przygotowywana z gotowanych jarzyn – marchwi, pietruszki, selera i ziemniaków – z dodatkiem jajek na twardo, zielonego groszku (najczęściej konserwowego) oraz ogórków kiszonych, łączona jest majonezem i doprawiana pieprzem oraz czasami musztardą. Choć istnieje wiele wariantów i domowych modyfikacji, jej podstawowy skład pozostaje niezmienny od lat.

        Danie to spożywane jest przez cały rok, jednak największą popularnością cieszy się w okresie świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Jak mówią memy, najlepiej przygotować jej całą miednicę, by każdy mógł zjeść ogromną porcję, a w jego żyłach krążyła głównie sałatka jarzynowa. W PRL-u przysmak ten był stałym elementem oferty barów, stołówek i restauracji, stając się symbolem kuchni dostępnej, sycącej i uniwersalnej.

        Od francuskich salonów do polskich kuchni

        Jedna z teorii głosi, że pierwowzorem sałatki jarzynowej była francuska „macédoine”, znana już w XVIII wieku. Składała się z drobno krojonych warzyw i owoców, a z czasem zaczęto wzbogacać ją o kolejne składniki, takie jak fasolka szparagowa, ziemniaki czy kalafior. W tej zmodyfikowanej formie sałatka trafiła do Polski, gdzie została dostosowana do lokalnych upodobań i dostępnych produktów.

        Po II wojnie światowej, w realiach niedoborów, receptura została uproszczona. Dominować zaczęły warzywa korzeniowe, łatwe do przechowywania i tanie, co wpłynęło na ukształtowanie się znanej dziś, klasycznej wersji sałatki jarzynowej.

        Rosyjski trop i ewolucja przepisu

        Inna, równie popularna teoria wskazuje na rosyjskie pochodzenie potrawy. Autorem pierwszego przepisu miał być Lucien Olivier, właściciel luksusowej restauracji Hermitage w Moskwie. Jego „Salade Olivier” była daniem wykwintnym, zawierającym m.in. ozory, kapary i tajemniczy sos, którego receptura do dziś pozostaje nieznana.

        Z czasem, wraz z emigracją Rosjan pod koniec XIX wieku, sałatka dotarła do Europy, gdzie była upraszczana i dostosowywana do lokalnych realiów. Drogie składniki zastępowano tańszymi, a wersja znana dziś jako sałatka rosyjska różni się od polskiej głównie dodatkiem mięsa, np. szynki lub kiełbasy. Co ciekawe, w latach 60. termin „sałatka jarzynowa” obejmował także pasteryzowane mieszanki surowych warzyw z olejem roślinnym, sprzedawane jako gotowy produkt.

        Czytaj także:
        • PRL bał się Coca-Coli. Potem sam zaczął ją produkować
        • To był hit PRL-u. Dziś znów króluje na Wigilii
        • Karp w wannie. Skąd wzięła się ta PRL-owska tradycja?
        • Pierwsze słodycze w Polsce. Tym zajadały się dzieci 200 lat temu

          Kroniki Dziejów
          • Grupa KB.pl - informacje
          • Kontakt
          • Reklama
          • Załóż konto
          • Logowanie
          • Facebook
          • X.com
          Mapa strony
          • Aktualności
          • Artykuły
          • Tagi
          • Autorzy
          Inne serwisy Grupy KB.pl
          • KB.pl
          • Fajny Ogród
          • Fajny Zwierzak
          • Ania radzi
          • Fajne Gotowanie
          • Spokojnie o ciąży
          Informacje prawne
          • Regulamin
          • Polityka prywatnosci i cookies
          • Regulamin DSA
          • Zaufani partnerzy
          © 2020-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.