Logo serwisu: Kroniki Dziejów
Menu
  • Historia Polski
    • Średniowiecze
    • Pierwsi Piastowie
    • Rozbicie dzielnicowe
    • Po zjednoczeniu
    • Nowożytność
    • XVI wiek
    • XVII wiek
    • XVIII wiek
    • Polska pod zaborami
    • Współczesność
    • Polska 1918-1945
    • Okres PRL
    • Po 1989 roku
    • Historia powszechna
      • Starożytność
      • Grecja
      • Rzym
      • Egipt i Mezopotamia
      • Pozostałe
      • Średniowiecze
      • Wczesne średniowiecze (do VIII wieku)
      • Pełne średniowiecze (IX-XIII wiek)
      • Późne średniowiecze (XIV-XV wiek)
      • Nowożytność
      • XVI wiek
      • XVII wiek
      • XVIII wiek
      • XIX wiek do 1914
      • Współczesność
      • I wojna światowa
      • XX lecie międzywojenne
      • II wojna światowa
      • Historia najnowsza
      • Zimna wojna
    • Postacie i wydarzenia
      • Postacie w historii powszechnej
      • Władcy i przywódcy
      • Podróżnicy i odkrywcy
      • Kobiety w historii świata
      • Ludzie kultury
      • Inne znane osobistości
      • Polacy
      • Władcy i przywódcy Polski
      • Polscy naukowcy i działacze społeczni
      • Ludzie kultury i inni
      • Kobiety w historii Polski
      • Wydarzenia z historii powszechnej
      • Bitwy i wojny
      • Polityka i traktaty
      • Gospodarka i społeczeństwo
      • Religia w historii świata
      • Wydarzenia z historii Polski
      • Bitwy i wojny
      • Polityka i traktaty
      • Gospodarka i społeczeństwo
    • Ciekawostki historyczne
      • Warto wiedzieć
      • Zabytki i budowle
      • Popularne zestawienia
      • Mało znane wydarzenia
      • Mało znane postacie
      • Wojskowość
      • Broń historyczna
      • Taktyki wojenne
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Kroniki Dziejów
        • Aktualności
        • Ciekawostki
        • Bale karnawałowe II Rzeczpospolitej

        Kawior, egzotyczne owoce, żywe prosięta i najlepsze trunki. Karnawał elit II Rzeczpospolitej

        Bale elit II Rzeczpospolitej
        Bal prasy 1925, fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
        Opublikowano: 05.02.2025Autor: Katarzyna Kaźmierczak-MilewskaUdostępnij

        Karnawał w II Rzeczypospolitej był okresem intensywnych zabaw, które w wyższych sferach przybierały wyjątkowo wystawny charakter. Wśród arystokracji, ziemiaństwa i elity intelektualnej bale trwały często do białego rana, a ich splendor podkreślały eleganckie stroje, wykwintne jedzenie i surowo przestrzegane zasady etykiety.

        Z tego artykułu dowiesz się:

        1. Elitarny początek karnawału
        2. Moda na parkietach – olśniewające kreacje i elegancka etykieta
        3. Wykwintne menu i luksusowe trunki
        4. Bale pełne ekstrawagancji

        Elitarny początek karnawału

        Sezon karnawałowy rozpoczynał się od hucznych bali sylwestrowych. Najbardziej prestiżowe odbywały się na Zamku Królewskim w Warszawie, gdzie prezydent Ignacy Mościcki organizował eleganckie przyjęcia noworoczne. Goście, obsługiwani przez lokajów w strojach z czasów Stanisława Augusta, raczyli się wyśmienitymi potrawami przygotowanymi wyłącznie z krajowych produktów.

        Równie prestiżowe były bale organizowane przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych w pałacu Brühla. Na czele przygotowań stała żona ministra Józefa Becka, Jadwiga, dbająca o każdy detal – od menu po dekoracje. Bale te miały nie tylko bawić, ale także stanowić wizytówkę Polski przed zagranicznymi dyplomatami.

        Czytaj także o zwyczajach karnawałowych chłopstwa tutaj.

        Moda na parkietach – olśniewające kreacje i elegancka etykieta

        Karnawał w wyższych sferach nie tylko wymagał odpowiedniego stroju, ale był również okazją do zaprezentowania najnowszych trendów. Suknie wieczorowe w latach 20. i 30. cechowały się dwoma dominującymi stylami:

        • Obcisłe kreacje o „wężowej linii” – podkreślające sylwetkę, często z trenem i udrapowaniami,
        • Balowe krynoliny – bogato zdobione falbanami, szyte z tiulu, koronki lub szyfonu.

        Początkowo modne były głębokie dekolty i odsłonięte ramiona, jednak z czasem zaczęto preferować bardziej zabudowane fasony z bufiastymi rękawami.

        Panowie obowiązkowo pojawiali się we frakach, które należało uzupełnić lakierowanymi pantoflami oraz białymi rękawiczkami – trzymanymi w kieszeni, gdyż nie wypadało dotykać partnerki gołą dłonią. Cylinder i czarna peleryna na jedwabnej podszewce były nieodłącznym elementem stroju, a wychodzenie w fraku na ulicę było surowo zabronione.

        Mniej zamożni dżentelmeni mogli korzystać z wypożyczalni eleganckich ubrań. Znany poeta Jan Lechoń wielokrotnie ubierał się w stroje z Domu Mody Bogusława Hersego, nazywanego „polskim Diorem”. Jego suknie nosiły najwybitniejsze aktorki, w tym Hanka Ordonówna, a każda dama marzyła o kreacji od Hersego, która mogłaby posłużyć na cały sezon balowy – po kilku odpowiednich przeróbkach.

        Wykwintne menu i luksusowe trunki

        Bale karnawałowe były nie tylko świętem tańca, ale także okazją do kosztowania wyrafinowanych dań. Stoły uginały się pod wykwintnymi potrawami, których ceny były zawrotne jak na ówczesne standardy. W restauracji „Victoria” na Jasnej 26 za noworoczną kolację można było zamówić:

        • Łososia z rusztu – 5 zł,
        • Polędwicę po angielsku – 4 zł,
        • Zająca w śmietanie z buraczkami – 4 zł,
        • Mrożonego ananasa – aż 6 zł, co czyniło go jednym z największych rarytasów.

        Dla porównania, w restauracji „Pod Wiechą” cena ananasa wynosiła „tylko” 3 zł, co sugerowało hierarchię lokali w ówczesnej Warszawie.

        Wódka lwowskiej wytwórni Baczewski była niekwestionowanym królem alkoholi. W ekskluzywnych lokalach, takich jak „Adria” czy „Oaza”, serwowano także wytrawne wina, które kosztowały nawet 300 zł za butelkę – równowartość miesięcznej pensji nauczyciela lub urzędnika.

        Bal elit II Rzeczpospolitej
        Bal sylwestrowy w Warszawie 1931, fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

        Bale pełne ekstrawagancji

        Najbardziej prestiżowe wydarzenia karnawałowe, jak Bal Mody w Hotelu Europejskim, przyciągały śmietankę towarzyską. W jego trakcie wybierano Króla i Królową Balu – najpiękniej ubranych uczestników, co stanowiło okazję do promocji domów mody.

        Niektóre bale oferowały oryginalne atrakcje. W pałacu Kronenberga w 1938 roku goście podziwiali… żywe prosię, symbol pomyślności, którego szczecina miała zapewnić szczęście na cały rok. Jednakże zwierzę nie doczekało dorosłości – zostało szybko skonsumowane, co nie wróżyło najlepiej na przyszłość…

        Podczas bali organizowanych przez Akademię Sztuk Pięknych obowiązywały kostiumy tematyczne. Pisarz Jarosław Iwaszkiewicz zasłynął jako poławiacz pereł – przebrany jedynie w sieci rybackie. Z kolei na balu lwowskiego 14. Pułku Ułanów Jazłowieckich panie otrzymywały bukiety kwiatów… przywiezione na grzbiecie klaczy o imieniu Grażyna, specjalnie wprowadzonej na salę balową hotelu George.

        Czytaj także:
        • Przebieraniec ze szkieletem ryby i bale maskowe. Świętowanie karnawału w dawnej Polsce
        • Kochanka kontra wdowa – skandal na pogrzebie Bolesława Leśmiana
        • Kto nie kombinował, ten głodował. Jak wyglądała polska kuchnia pod niemiecką okupacją?

        Kroniki Dziejów
        • Grupa KB.pl - informacje
        • Kontakt
        • Reklama
        • Załóż konto
        • Logowanie
        • Facebook
        • X.com
        Mapa strony
        • Aktualności
        • Artykuły
        • Tagi
        • Autorzy
        Inne serwisy Grupy KB.pl
        • KB.pl
        • Fajny Ogród
        • Fajny Zwierzak
        • Ania radzi
        • Fajne Gotowanie
        • Spokojnie o ciąży
        Informacje prawne
        • Regulamin
        • Polityka prywatnosci i cookies
        • Regulamin DSA
        • Zaufani partnerzy
        © 2020-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.