Logo serwisu: Kroniki Dziejów
Menu
  • Historia Polski
    • Średniowiecze
    • Pierwsi Piastowie
    • Rozbicie dzielnicowe
    • Po zjednoczeniu
    • Nowożytność
    • XVI wiek
    • XVII wiek
    • XVIII wiek
    • Polska pod zaborami
    • Współczesność
    • Polska 1918-1945
    • Okres PRL
    • Po 1989 roku
    • Historia powszechna
      • Starożytność
      • Grecja
      • Rzym
      • Egipt i Mezopotamia
      • Pozostałe
      • Średniowiecze
      • Wczesne średniowiecze (do VIII wieku)
      • Pełne średniowiecze (IX-XIII wiek)
      • Późne średniowiecze (XIV-XV wiek)
      • Nowożytność
      • XVI wiek
      • XVII wiek
      • XVIII wiek
      • XIX wiek do 1914
      • Współczesność
      • I wojna światowa
      • XX lecie międzywojenne
      • II wojna światowa
      • Historia najnowsza
      • Zimna wojna
    • Postacie i wydarzenia
      • Postacie w historii powszechnej
      • Władcy i przywódcy
      • Podróżnicy i odkrywcy
      • Kobiety w historii świata
      • Ludzie kultury
      • Inne znane osobistości
      • Polacy
      • Władcy i przywódcy Polski
      • Polscy naukowcy i działacze społeczni
      • Ludzie kultury i inni
      • Kobiety w historii Polski
      • Wydarzenia z historii powszechnej
      • Bitwy i wojny
      • Polityka i traktaty
      • Gospodarka i społeczeństwo
      • Religia w historii świata
      • Wydarzenia z historii Polski
      • Bitwy i wojny
      • Polityka i traktaty
      • Gospodarka i społeczeństwo
    • Ciekawostki historyczne
      • Warto wiedzieć
      • Zabytki i budowle
      • Popularne zestawienia
      • Mało znane wydarzenia
      • Mało znane postacie
      • Wojskowość
      • Broń historyczna
      • Taktyki wojenne
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Kroniki Dziejów
        • Aktualności
        • Ciekawostki
        • Staropolskie jedzenie uliczne

        Staropolski fast food, czyli co można było zjeść na XVII-wiecznym targu

        Obraz Franciszka Kostrzewskiego
        Franciszek Kostrzewski "Odpust na wsi", fot. domena publiczna/Wikipedia
        Opublikowano: 26.01.2025Autor: Katarzyna Kaźmierczak-MilewskaUdostępnij

        Każdy po zakupach jest głodny! Obojętnie, czy robi się je w galerii handlowej, czy na jarmarku. My teraz jedziemy na piętro restauracyjne, by zjeść jedno z dań kuchni świata, ale na staropolskim jarmarku też było co przegryźć! Szybki posiłek na mieście wyglądał oczywiście inaczej niż obecnie. I gwarantuję – części z serwowanych dań dzisiaj by nikt nie chciał tknąć.

        1. Smakowite jarmarki – kulinarne życie uliczne w dawnej Polsce
        2. Część z tych dań przetrwała do teraz
        3. Ile kosztowały staropolskie przysmaki

        Smakowite jarmarki – kulinarne życie uliczne w dawnej Polsce

        Na targowiskach i jarmarkach, tętniących życiem miejscach spotkań i handlu, oferowano całą gamę prostych dań, które wypełniały brzuchy zarówno miejscowych, jak i przyjezdnych. Były one dostosowane do możliwości finansowych przeciętnego człowieka – tanie, sycące i dostępne niemal na wyciągnięcie ręki.

        Jak wynika z opisów Mikołaja Reja w Żywocie człowieka poczciwego, popularnym widokiem na krakowskim rynku były smażone kiełbaski, salcesony (nazywane wtedy gzelcami), wątróbka z cebulą i octem czy żur i barszcz serwowane w glinianych miskach. Do tego śledzie, pszenne żemły oraz lokalne piwo, które można było zakąsić kawałkiem sera lub prostym opłatkiem. Taka różnorodność pokazywała, jak szeroki był wachlarz prostych, ale smakowitych dań, które można było skosztować, stojąc przy ulicznym stoisku.

        Zobacz także: Życie chłopa pańszczyźnianego – jak naprawdę wyglądała codzienność w czasach pańszczyzny?

        Część z tych dań przetrwała do teraz

        Uliczne przysmaki musiały wpisywać się w upodobania prostego człowieka. Nie znajdziemy tu wyszukanych dań dworskiej kuchni – możni tutaj raczej by nie jedli. Miało to być jedzenie sycące i dostępne od ręki. Jednak i wtedy zdarzały się droższe przysmaki, na które mogli pozwolić sobie tylko nieco bogatsi mieszczanie, jak się pieczone pierogi z cynamonem, cukrem i rodzinkami.

        Nie sposób pisać o ulicznym jedzeniu w dawnej Polsce bez wspomnienia pierogów, które w tamtych czasach były niemal symbolem kuchni ludowej. Na jarmarkach można było znaleźć pierogi w wielu wariantach – zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Farsze różniły się w zależności od sezonu oraz dostępności składników.

        W dni postne popularne były pierogi z kapustą, grzybami czy makiem, natomiast w pozostałe dni nadziewano je mięsem baranim, gryką, kaszą czy serem. W XVIII wieku do oferty ulicznych stoisk dołączyły także bardziej rozpoznawalne dziś przysmaki, takie jak obwarzanki, zwane wtedy braclami. Poza obwarzankami pojawiały się również biszkopty, marcepany i inne słodkie wypieki, które zyskiwały coraz większą popularność w miastach i miasteczkach.

        Ile kosztowały staropolskie przysmaki

        Staropolskie menu „na mieście” miało jednak jedną przewagę nad współczesnymi fast foodami – było naprawdę tanie. Dla mieszkańców miast i wędrowców jarmarki i targowiska stanowiły okazję nie tylko do zakupu codziennych produktów, ale i do szybkiego posiłku, który nie rujnował kieszeni.

        Tradycja ulicznego jedzenia przetrwała w Polsce aż po XX wiek, kiedy to stragany i budki z prostymi daniami wciąż karmiły tysiące ludzi. Dopiero pod koniec poprzedniego stulecia zostały wyparte przez bary szybkiej obsługi

        Czytaj także:
        • Kto nie kombinował, ten głodował. Jak wyglądała polska kuchnia pod niemiecką okupacją?
        • Głód, który wracał co roku. O tej porze chłopi błagali o cud
        • To nie praca ponad siły była największym brzemieniem chłopek. W domu przeżywały większy koszmar
        • Dziecko na plecy i do pracy. Codzienność polskich chłopek teraz przytłacza
        • Wymyślił nieistniejący kraj. Uwierzyli w niego wszyscy, nawet król i naukowcy
        • Życie codzienne na średniowiecznym zamku. Nie było wcale usłane różami
        • Przebieraniec ze szkieletem ryby i bale maskowe. Świętowanie karnawału w dawnej Polsce

        Kroniki Dziejów
        • Grupa KB.pl - informacje
        • Kontakt
        • Reklama
        • Załóż konto
        • Logowanie
        • Facebook
        • X.com
        Mapa strony
        • Aktualności
        • Artykuły
        • Tagi
        • Autorzy
        Inne serwisy Grupy KB.pl
        • KB.pl
        • Fajny Ogród
        • Fajny Zwierzak
        • Ania radzi
        • Fajne Gotowanie
        • Spokojnie o ciąży
        Informacje prawne
        • Regulamin
        • Polityka prywatnosci i cookies
        • Regulamin DSA
        • Zaufani partnerzy
        © 2020-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.