Logo serwisu: Kroniki Dziejów
Menu
  • Historia Polski
    • Średniowiecze
    • Pierwsi Piastowie
    • Rozbicie dzielnicowe
    • Po zjednoczeniu
    • Nowożytność
    • XVI wiek
    • XVII wiek
    • XVIII wiek
    • Polska pod zaborami
    • Współczesność
    • Polska 1918-1945
    • Okres PRL
    • Po 1989 roku
    • Historia powszechna
      • Starożytność
      • Grecja
      • Rzym
      • Egipt i Mezopotamia
      • Pozostałe
      • Średniowiecze
      • Wczesne średniowiecze (do VIII wieku)
      • Pełne średniowiecze (IX-XIII wiek)
      • Późne średniowiecze (XIV-XV wiek)
      • Nowożytność
      • XVI wiek
      • XVII wiek
      • XVIII wiek
      • XIX wiek do 1914
      • Współczesność
      • I wojna światowa
      • XX lecie międzywojenne
      • II wojna światowa
      • Historia najnowsza
      • Zimna wojna
    • Postacie i wydarzenia
      • Postacie w historii powszechnej
      • Władcy i przywódcy
      • Podróżnicy i odkrywcy
      • Kobiety w historii świata
      • Ludzie kultury
      • Inne znane osobistości
      • Polacy
      • Władcy i przywódcy Polski
      • Polscy naukowcy i działacze społeczni
      • Ludzie kultury i inni
      • Kobiety w historii Polski
      • Wydarzenia z historii powszechnej
      • Bitwy i wojny
      • Polityka i traktaty
      • Gospodarka i społeczeństwo
      • Religia w historii świata
      • Wydarzenia z historii Polski
      • Bitwy i wojny
      • Polityka i traktaty
      • Gospodarka i społeczeństwo
    • Ciekawostki historyczne
      • Warto wiedzieć
      • Zabytki i budowle
      • Popularne zestawienia
      • Mało znane wydarzenia
      • Mało znane postacie
      • Wojskowość
      • Broń historyczna
      • Taktyki wojenne
        • Moje konto
        Facebook
        Szukaj
        • Kroniki Dziejów
        • Aktualności
        • Ciekawostki
        • Zapomniane tradycje karnawałowe

        Przebieraniec ze szkieletem ryby i bale maskowe. Świętowanie karnawału w dawnej Polsce

        Zapusty w karczmie i
        Wieśniaczy obrzęd "wodzenie kozy" przed polskim szlachcicem, fot. obraz Andriolliego "Zapusty w karczmie"
        Opublikowano: 15.01.2025Autor: Katarzyna Kaźmierczak-MilewskaUdostępnij

        Karnawał to i teraz czas hucznych zabaw, ale obecne bale nawet nie umywają się do tego, jak obchodzono go dawniej. Okres między Świętem Trzech Króli a ostatkami, czyli wtorkiem przed Środą Popielcową, miał szczególny urok i znaczenie dla dawnych Polaków. Arystokracja i szlachta świętowała niemal bez przerwy, a największe natężenie zabaw było w tygodniu między Tłustym Czwartkiem a Środą Popielcową.

        1. Zapusty w Polsce
        2. Dawne tradycje i zabawy karnawałowe
        3. Bufet w czasie zabaw karnawałowych

        Zapusty w Polsce

        Nazwa „karnawał” wywodzi się z łacińskiego „carna vale”, oznaczającego „mięso żegnaj”. W Polsce częściej używano słowa „mięsopust” lub „zapusty”. Nazwa ta jest związana z tym, że podczas tych kilku tygodni roku ludzie ucztowali do syta, zjadając ogromne ilości mięsa, aby przygotować się na nadchodzący Wielki Post, w trakcie którego dominowały skromniejsze, bezmięsne potrawy.

        W Polsce tradycja karnawałowa zaczęła się rozwijać już w XVII wieku, choć jej korzenie sięgają znacznie wcześniejszych czasów. Długie zimowe wieczory, monotonia życia w dworkach i na wsiach sprawiały, że ludzie chętnie korzystali z okazji do wspólnej zabawy. Szlachta i magnateria, podpatrując europejskie wzorce, z entuzjazmem wprowadzała własne zwyczaje, nadając im swoisty, rodzimy charakter.

        Dawne tradycje i zabawy karnawałowe

        Kuligi – radość na saniach

        Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów polskiego karnawału były kuligi. Organizowane głównie przez szlachtę, te barwne przejażdżki saniami ciągniętymi przez konie stawały się okazją do integracji i radosnego świętowania. Kuligi mogły trwać kilka dni, podczas których uczestnicy odwiedzali kolejne dworki. Gospodarze witali ich suto zastawionymi stołami, a wieczory wypełniały tańce, muzyka i śpiewy. W blasku pochodni orszak ruszał dalej, by kontynuować świętowanie w kolejnych posiadłościach.

        Maskarady i zabawy pod gołym niebem

        Karnawał w Polsce nie ograniczał się jednak do dworków. W miastach i wsiach organizowano liczne pochody oraz zabawy na świeżym powietrzu. Ludzie zakładali maski, co pozwalało na swobodę i anonimowość, a także zacieranie różnic między warstwami społecznymi. Zabawy w maskach były świetną okazją do spotkań kochanków, a w czasie karnawału panowała nieco większa swoboda obyczajów niż zazwyczaj.

        Jednym z ciekawszych zwyczajów były „maszkary zapustne” – przebierańcy, którzy odwiedzali domy, hałasując i prosząc o drobne podarki. Centralną postacią był Turoń, symbol siły i witalności, który miał przegonić zimę i obudzić wiosnę.

        Reduty – bale pełne tajemnic

        Na wzór włoskich tradycji w polskich miastach zaczęto organizować reduty – bale maskowe, które przyciągały zarówno arystokrację, jak i mieszczan. Maski dawały uczestnikom anonimowość, co sprzyjało zarówno flirtom, jak i zabawie. Tańce, gry w karty oraz wystawne bufety tworzyły atmosferę luksusu. Często reduty miały również wymiar charytatywny – organizatorzy zbierali fundusze na pomoc potrzebującym. By uczestniczyć w balu trzeba było zapłacić za cegiełkę, a i dania z bufetu były płatne.

        Obraz Pietera Breugela starszego
        Ostatki to ostatni tydzień przed Środą Popielcową, fot. obraz Pietera Bruegla starszego

        Bufet w czasie zabaw karnawałowych

        Karnawał był również czasem obfitych uczt. Na stołach pojawiały się wykwintne potrawy, takie jak bigos, dziczyzna, kiełbasy, ryby w galarecie oraz różnorodne pasztety. Szlacheckie uczty uzupełniały słodkie wypieki – pierniki, torty, owoce w miodzie, a także tłuste smakołyki takie jak pączki, racuchy czy chrusty (faworki).

        W ostatnie dni karnawału – tzw. ostatki, które trwały od Tłustego Czwartku do wtorku przed Popielcem – ucztowano bez opamiętania. Zajadano się kapustą z mięsem, kaszą ze skwarkami i tłustymi potrawami, wierząc, że obfite jedzenie przyniesie szczęście na cały rok. Zabawy trwały aż do północy we wtorek, kiedy to symbolicznym gestem – np. wbiegnięciem przebierańca z rybim szkieletem – kończono karnawał.

        Czytaj także:
        • Piątek trzynastego – skąd wzięła się jego pechowa sława?
        • Czy świat powstał z jaja? Tajemnicze wierzenia Słowian
        • Kawior, egzotyczne owoce, żywe prosięta i najlepsze trunki. Karnawał elit II Rzeczpospolitej
        • Staropolski fast food, czyli co można było zjeść na XVII-wiecznym targu
        • Odcisk ręki, który przetrwał wieki. Legenda o Czarciej Łapie ma ździebełko prawdy
        • Metody antykoncepcji w XIX wieku. Nasze babcie uciekały się do najdziwniejszych sposobów
        • Na pogrzebowym stosie z mężem. Tragiczne losy słowiańskich żon

        Kroniki Dziejów
        • Grupa KB.pl - informacje
        • Kontakt
        • Reklama
        • Załóż konto
        • Logowanie
        • Facebook
        • X.com
        Mapa strony
        • Aktualności
        • Artykuły
        • Tagi
        • Autorzy
        Inne serwisy Grupy KB.pl
        • KB.pl
        • Fajny Ogród
        • Fajny Zwierzak
        • Ania radzi
        • Fajne Gotowanie
        • Spokojnie o ciąży
        Informacje prawne
        • Regulamin
        • Polityka prywatnosci i cookies
        • Regulamin DSA
        • Zaufani partnerzy
        © 2020-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.